Een indrukwekkende ervaring is opnieuw opgesteld in een van de wethouderkamers in het Huis van Waalwijk.
Een Tape-Loop Tempel noemt Mathijs Leeuwis zijn creatie.
Een wat? Maakt niet uit, ervaar het gewoon zelf. Maar pas op: zijn hedendaagse vertelling over de arbeidskrachten in de leerindustrie van begin vorige eeuw grijpt je bij de strot.
In Huis van Waalwijk
Trap naar boven. Donker gangetje. Deur open, de wereld dicht. Een gordijn van leer. De geur van leer. In het schijnsel van een kaal peertje speelt de bezoeker zelf de hoofdrol in de ruimte, die verder is gevuld met geluid. Je moet luisteren, of je wilt of niet. Tien minuten lang.
Tapeloop
Wat je hoort zijn oude bandopnamen van mensen die het zelf hebben meegemaakt. Ooit opgetekend door het Meertens Instituut, een onderzoeksbureau dat de Nederlandse geschiedenis van taal en cultuur in kaart brengt. Authentieke verhalen van thuiswerkers die in hun kleine woningen te midden van hun talrijke kroost, probeerden een centje bij te verdienen om alle monden te voeden. De verhalen vormen met muzikale intermezzo’s een repeterend geheel: een tapeloop.
Symbool
Het thuiswerkkamertje in het oude stadhuis staat voor Mathijs symbool voor het volk tegenover de industriële en politieke macht. Twee kanten van dezelfde medaille. “Het is geen nieuw verhaal. Wat ik hoop toe te voegen is dat bezoekers in deze verstilde omgeving heel dicht bij die arbeiders kunnen komen. Want als je jezelf toestaat er te zijn en te luisteren, je bewust te zijn van waar je bent en waarom, dan kan dat iets moois opleveren.”
De 'Tape-Loop Tempel' wordt op 30 juni weer geopend en blijft ook daarna te bezoeken in het Huis van Waalwijk.
Mathijs Leeuwis (39)
o Opleiding: eerder cultuurwetenschappen, op dit moment masteropleiding compositie
o Beroep: ontdekkingsreiziger in geluid
o Reeds ontdekt: liedjesschrijven, stadscomponist van Tilburg, artistiek leider van Het Concreet, vakdocent aan het conservatorium
o Gefascineerd door: analoge geluidsbronnen, zoals de bandrecorder
o Bezoek zijn website